Speakers en Accessoires

Autospeakers kopen?

Nieuwe autospeakers, ook wel luidsprekers genoemd, plaatsen, is vaak de eerste stap wanneer je het geluid in je auto of bedrijfswagen wilt verbeteren. De standaard speakers die af-fabriek worden aangebracht zijn meestal gemaakt van kunststof en papier en werken de eerste weken redelijk, maar zijn al snel aan vervanging toe. Daarbij zijn het zeer lichte en simpel uitgevoerde speakers van lage kwaliteit, ook wel 1 dollar speakers genoemd. In deze standaard speakers zit weinig dynamiek en meestal ook geen geluidskwaliteit, het klinkt vaak soppig, schel en blijft veel in deuren hangen en geeft niet dat mooie geluid waar iedereen naar op zoek is. Wij kunnen hierin oplossingen bieden in levering en montage van nieuwe speakers en de aanverwante speakerringen, aansluitadapters en  isolatiematerialen om de speakers vakkundig en met de juiste materialen aan te brengen.

Elk merk en model heeft zijn eigen maatvoeringen en plaats waar de autospeakers kunnen worden aangebracht. Bij moderne auto’s is dit meestal achter het deurpaneel of in het dashboard. De maatvoering is bij elk voertuig anders en om die reden zijn er veel verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Van een kleine tweeter of 7 CM speaker tot aan de meest voorkomende 13 en 16,5 CM speakers tot aan enorme grote 25 CM of 7 x 10’’ inch speakersets of extra ondiepe uitvoeringen, zo is er voor elke auto of situatie een oplossing beschikbaar.

Er zijn bijzonder veel autospeakers te verkrijgen van verschillende merken en in verschillende uitvoeringen. In de meeste gevallen is aan de prijs te zien uit welke serie ze komen en hoe hoger de prijs des te beter de onderdelen zijn uit de speakerset. Uiteraard kunnen wij u altijd uitvoerig informeren over de mogelijkheden wat wel en niet past en wat het beste resultaat geeft in uw auto en wat het beste past bij uw budget.

Autospeakers pasklaar, componenten speakerset, coaxiale speakerset en crossovers

Er is een verschil in pasklare speakersets, coaxiale speakers en componentensets. Een coaxiale speakerset is een set van speakers met geïntegreerde tweeters in het midden van de speaker. Bij deze set heb je geen losse crossovers nodig en deze worden meestal in de achterdeuren van auto’s aangebracht. Deze speakers zijn met een enkele speakerdraad + en - aan te sluiten en meteen gereed voor gebruik.

Een componentenset, componenten speakerset of ook wel een composet genoemd is een set van losse onderdelen die zo bij elkaar een speakerset vormen. Bij een composet worden twee autospeakers, twee losse tweeters en twee crossovers geleverd. Het voordeel hiervan is dat de speaker geen tweeter in het midden heeft zitten waardoor die beter kan presteren, de losse tweeters kunnen hoger in de deuren, A-stijlen of het dashboard worden aangebracht waardoor het geluid wordt verdeeld en veel beter kan presteren. Een composet wordt in de meeste gevallen aangebracht in de voordeuren van een auto maar kan ook in de achterdeuren worden aangebracht als daar plek is om ook een losse tweeter aan te brengen.

Het losse crossover, ook wel scheidingsfilter genoemd is een belangrijk onderdeel in een composet en zorgt ervoor dat de juiste frequenties naar het juiste onderdelen gaan. Zo krijgen de tweeters alleen de hoge tonen en de speakers alleen midden en lage tonen. De crossovers zijn in de meeste gevallen ook instelbaar, waardoor de klank van de tweeters of de speaker simpel en snel aan te passen is voor een optimale geluidsbeleving. Crossovers heb je in verschillende uitvoeringen, hele uitgebreide met veel instelmogelijkheden maar ook inline filters die heel compact zijn voor een eenvoudigere montage, in de basis doen ze allemaal hetzelfde, maar des te beter de crossover en de losse componenten, des te beter het eindresultaat.

Een crossover zorgt er ook voor dat je met een enkele speakerdraad + en – per kanaal direct de set kunt aansluiten op de radio of een versterker. Op het crossover is een + en – aansluiting beschikbaar voor de tweeter, een + en – aansluiting voor de speaker en een + en – aansluiting voor de aansturing, ook wel een 2-weg filter genoemd. Een 3- weg filter is in basis hetzelfde maar dan bestaat de composet uit meer onderdelen, namelijk een tweetal losse tweeters, twee midrange speakers, twee speakers (woofers) en twee crossovers. Het is ook mogelijk om speakers zonder crossovers aan te sluiten, dit wordt dan een actieve aansturing genoemd. Hiermee kun je nog meer volume behalen en stel je de speakers af via een versterker of via een DSP processor. Deze laatste optie is alleen voor speciaal geselecteerde producten en zeker niet voor alle speaker merken en modellen geschikt, wij adviseren u om speakers alleen zonder crossovers aan te sluiten als ze hiervoor geschikt zijn en wanneer u de juiste afstellingen kunt realiseren.

Een pasklare speakerset is zo ontwikkeld dat deze direct op de originele locatie en met de standaard aanwezige aansluitadapters kan worden aangebracht, zonder modificaties. Deze pasklare speakersets zijn voor veel merken beschikbaar en zijn in de meeste gevallen geoptimaliseerd voor gebruik met de originele radio of versterker. Steeds meer merken komen met deze pasklare speakersets, meestal in een betaalbare prijsklasse om zo voor iedereen en voor elk budget een oplossing te kunnen aanbieden. Het voordeel van deze pasklare producten is dat ze snel aan te brengen zijn en er geen modificaties noodzakelijk zijn.

Autospeakers aansluitaccessoires en isolatiemateriaal

Om autospeakers te kunnen monteren heb je tegenwoordig in veel gevallen ook speakerringen en aansluitadapters nodig. Deze autospecifieke speakerringen en adapters maken het mogelijk om de gewenste speakers aan te brengen op de originele locatie. De meeste originele speakers worden gemonteerd als een gegoten onderdeel, dit wil zeggen een kunststof speakerring met hierin een speaker verwerkt, zo geproduceerd dat deze niet uit elkaar te halen is. Met de juiste speakerringen set kun je dezelfde maatvoering terug monteren die origineel aanwezig was maar dan is het wel mogelijk om de gewenste autospeakers aan te brengen. Deze speakerringen en aansluitadapters zijn per merk en model verschillend en staan uitvoerig gespecificeerd in de categorie: ‘’Autospecifieke Producten’’.

Ook adviseren wij altijd om isolatie materiaal aan te brengen in de deuren en achter en rondom de nieuwe autospeakers. Op deze manier verbeter je de akoestiek in de deuren en presteren de nieuwe speakers beter. Het aanbrengen van isolatiemateriaal zorgt voor een verbeterde akoestiek in de deuren, minder vibraties in metalen delen en in de speakers en worden vibraties geabsorbeerd in de deurpanelen. Hoe meer isolatie je aanbrengt des te beter het eindresultaat. In de categorie: ‘’Aansluit en Inbouwproducten’’ vindt u een subcategorie: ‘’Isolatiematerialen, Bitumen, Absorbsie, Noise Isolator’’ op deze pagina vindt u alle soorten isolatiemateriaal en voor alle toerpassingen.

Heeft u vragen over de autospeakers? Stel ze gerust want wij helpen u graag! Bel of mail ons voor meer informatie over de autospeakers.

Autospeakers kopen? | Voor top geluid met meer vermogen | MB Car Audio