Subwoofers, Behuizingen en Accessoires

Subwoofer Auto

Wil je met een subwoofer meer bass in uw auto creëren? Een subwoofer geeft veel beleving; druk aan je hoofd en lijf en de spiegels trillen. Een goede subwoofer in de auto met jouw favoriete muziek, dat is genieten! Wij adviseren je graag over de juiste subwoofer voor jouw auto. Maar wat is en doet een subwoofer nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen tweeters, speakers en subwoofers? Tweeters geven hoge tonen, deze zitten vaak in het dashboard van je auto. Speakers geven middentonen en deels lage tonen, deze kun je meestal vinden in de autodeuren en subwoofers geven alleen lage tonen; de bass. De subwoofer geeft veel bass voor muzikale ondersteuning en zorgt voor verbetering van de muziek. Wel heb je alle drie de onderdelen nodig voor een optimale beleving.

Welke subwoofer voor jouw auto?

Subwoofers voor in de auto zijn er in allerlei maten: met kist, zonder kist, verschillende merken, verschillende prijsklassen etc. Een subwoofer wordt meestal in een subwooferkist in de kofferbak geïnstalleerd. Dat kan aan de linker- of rechterkant zijn. Wil je wel bass in de auto maar geen ruimteverlies? Dan kan de subwoofer in de reservewielruimte gebouwd worden en/of soms ook onder de bestuurdersstoel. Hierdoor heb je een lichte tot stevige aanvulling van de bass maar geen ruimteverlies. Naast de verschillende soorten subwoofers en waar je het gaat plaatsen in de auto, is er nog een belangrijk punt om rekening mee te houden: subwoofers kunnen niet zonder een kist en niet zonder een versterker. Ook daarin zijn er weer verschillende subwoofers: passieve subwoofers en actieve subwoofers. Daar heb je vast weleens eerder over gehoord, maar wat is het precies? Bij actieve subwoofers zit de versterker in de subwooferbehuizing, deze hoef je dus niet apart bij te kopen. Dit is doorgaans goedkoper en biedt een mooie aanvulling in de auto. Een losse subwoofer of subwoofer met kist noemen we een ‘Passieve subwoofer’. Die worden geleverd zonder een interne versterker, deze moet er apart worden bijgekocht. Het voordeel daarvan is dat je geen beperkingen hebt en zelf je subwoofer set voor in de auto kunt samenstellen.

Subwoofer in jouw auto bouwen/aansluiten

Bij het aansluiten van de subwoofer in je auto komt veel kijken om het optimale uit de subwoofer te kunnen halen. Wij hebben een aantal stappen voor de juiste aansluiting:

1. Je hebt als basis de juiste bekabeling nodig vanaf de radio en vanaf de accu
2. Er is een plus, min, remote en een RCA kabel nodig voor de versterker: plus is vanaf de accu naar de versterker, de min (massa genaamd) komt vanaf een schoon en onbehandeld deel metaal. Dat kan een gordelbout zijn of een andere massa punt in de auto, zo kort mogelijk is de bedoeling. De remote is een signaal vanaf de radio om de versterker in te schakelen samen met de radio en uit te schakelen wanneer deze uitgaat. De RCA kabel is nodig om het audio signaal vanaf de radio te versturen naar de versterker
3. Je hebt signaal nodig die vanaf de radio de muziek naar de versterker en subwoofer stuurt
4. Ook heb je bekabeling nodig vanaf je versterker naar de subwoofer, een subwooferkabel in de juiste dikte
5. Er zijn verschillende dikte kabels en sets verkrijgbaar, er zijn losse kabels met verschillende diktes beschikbaar en complete sets die het aansluiten vereenvoudigen. Belangrijk is dat het vermogen bepaald welke dikte kabel je gaat aanbrengen. Hierop stem je alle overige accessoires op af. Dit is tenslotte allemaal aan elkaar verbonden om het optimale resultaat te behalen van de subwoofer in je auto

Advies voor de juiste subwoofer in je auto

Als laatste willen we als advies meegeven dat het zeer belangrijk is dat de subwoofer wordt afgestemd op de rest van de installatie. Heb je bijvoorbeeld de originele speakers in de auto en je wil daar een zware subwoofer op aansluiten? Dan hoor je alleen nog de bass en geen andere tonen meer. Let er dus goed op bij het aanschaffen van de subwoofer dat dit past bij de rest van de installatie in de auto en het vermogen en impedantie van de versterker. De onderdelen moeten afgestemd worden op elkaar, juist worden afgesteld om zo een goed eindresultaat te kunnen behalen. Ons team van specialisten kan je hierbij ondersteunen. Heb je vragen of wil je advies? Neem contact met ons op door ons te bellen of te mailen. Wij geven je graag het juiste advies over het aanschaffen van de subwoofer in de auto.

Autosubwoofer kopen? | Optimale beleving van jouw muziek | MB Car Audio